Hitrost spletne strani – Zakaj je pomembna?

Verjetno vsak izmed nas občasno naleti na spletno stran, ki se nalaga zelo počasi. Med Googlovimi rezultati končno najdemo zanimivo povezavo, ki ponuja željene informacije, potem pa traja celo večnost, da se te informacije prikažejo na našem mobilnem telefonu ali računalniku.

Čeprav je marsikateri lastnik počasne spletne strani mnenja da “bodo že počakali tistih pet sekund, da se spletna stran naloži”, obiskovalci na to gledajo popolnoma drugače.

Kaj počasna spletna stran pomeni za lastnika spletne strani?

Študije iz tujine pravijo, da približno polovica spletnih uporabnikov pričakuje, da se spletna stran odpre v dveh sekundah ali manj.

Realnost pa je, da se povprečna internetna stran popolnoma naloži v približno treh sekundah in pol.

Da pa je problem še večji, govori dejstvo, da se povprečna internetna stran na mobilnem telefonu odpira več kot 5 sekund. To predstavlja velik problem za ljudi katerim spletna stran pomeni prihodek, saj počasna spletna stran ponuja slabo uporabniško izkušnjo in zmanjšuje konverzije obiskovalcev.

Koliko posla se izgubi s počasno spletno stranjo?

Počasna spletna stran v osnovi prinese dva problema; slabo uporabniško izkušnjo in vse kar slaba uporabniška izkušnja prinese s sabo.

Kot že rečeno, približno polovica internetnih uporabnikov pričakuje, da se spletna stran popolnoma naloži v 2 sekundah ali manj.

Okrog 40% uporabnikov spleta bo zaprlo spletno stran takoj, ko se ta po 3 sekundah še ne naloži. Vsaka nadaljna sekunda pa bo ta delež še povečala in odgnala še več potencialnih strank.

Kaj pa na hitrost spletne strani pravi Google?

Google je največji spletni iskalnik na svetu in promet ogromno spletnih strani je odvisen zgolj od Googla. Googlova glavna misija je, da uporabnikom prikazuje kar se da kvalitetne spletne strani in odstrani čim več balasta.

Če se spletna stran nalaga prepočasi, to pomeni, da ne zagotavlja optimalne uporabniške izkušnje in Google jo bo rajši uvrstil nekam v ozadje in prednost dal hitrejšim stranem.

Če imate počasno spletno stran, verjetno že sedaj izgubljate nekaj obiskovalcev, ker jim Google rajši priporoča konkurenco, ki ima hitrejše spletne strani.

Zakaj je spletna stran počasna

Razloga za počasno spletno stran sta v glavnem dva; počasen strežnik in slabo narejena spletna stran.

1. Počasen strežnik

 • Poceni in zastarel strežnik kjer gostuje preveč spletnih strani
 • Zastarela programska oprema na strežniku

2. Slabo narejena spletna stran

 • Preveč Javascript elementov
 • Prevelike slike, videi in vizualni efekti, ki porabijo ogromno pasovne širine
 • Ostale pomanjkljivosti do katerih pride med samo izdelavo spletne strani

Kaj lahko storim, če je moja spletna stran prepočasna?

V prvi vrsti lahko preverite svoj strežnik.

 • Ali je dovolj hiter?
 • Uporablja PHP 7+ verzijo?
 • Uporablja novejšo ali zastarelo MySQL verzijo?
 • Za hranjenje datotek uporablja hitre SSD diske ali počasnejše in zastarele SATA?
 • Si prostor na strežniku delite z ogromno stranmi, kar pomeni, da si z njimi delite tudi pasovno širino?
 • Imate na spletni strani ogromno število obiskovalcev in še vedno uporabljate prepoceni strežnik?

Če je strežnik dovolj hiter in uporablja sodobno programsko opremo, potem je edina možna rešitev preureditev vaše obstoječe spletne strani.

 • Uporabljate slike v napačnem formatu? BMP in PNG formata slik zasedeta veliko več prostora, kot pa slike v JPG formatu. To pomeni, da se slike v BMP in PNG formatu nalagajo bistveno dlje časa.
 • So slike prave velikosti? Včasih se na spletno stran naloži ogromne slike, ki imajo resolucijo 1920 x 1080 pik ali več. To sicer ne predstavlja problema na napravah z večjimi ekrani kjer takšna resolucija pride do izraza, ampak na mobilnih napravah so slike s takšno resolucijo prevelike.
 • Imate na spletni strani preveč neoptimiziranih skript in programskih dodatkov? Spletne strani z več funkcijami so praviloma počasnejše, še posebej v primeru, ko so skripte za te funkcije spisane površno. Skripte na spletnih straneh morajo delovati v sožitju. Če pa je teh skript več, nastane več možnosti, da si bodo med sabo “nagajale” in upočasnile delovanje celotne strani.
 • Imate optimizirane html, css in javascript datoteke? Ko se spletna stran izdeluje, imajo programerji kodo radi sortirano po vrsticah, zraven pa vstavljajo ogromno komentarjev. To sicer izboljša preglednost kode, ampak po drugi strani pomeni, da morajo spletni brskalniki pogosto razvozlati do 80% več kode, kot bi jo sicer potrebovali za celoten prikaz spletne strani.

Potrebujete nasvet?

Če se vam zdi, da vaša spletna stran deluje prepočasi in zato izgubljate stranke, nas lahko pokličete naašo telefonsko številko, ali pa nam pišete preko našega kontaktnega obrazca in z veseljem vam bomo poiskali rešitev.

Naša povprečna spletna stran se odpira v 2 sekundah ali manj, ker:

 • Uporabljamo hitre strežnike s PHP 7.1+ verzijo
 • Datoteke hranimo na hitrih SSD diskih
 • Optimiziramo slike in ostale vsebine
 • Stisnemo CSS, HTML in Javascript datoteke za hitrejše nalaganje
 • Uporabljamo preverjene programske dodatke

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

041 230 252

podpora@webx.si