Strežniki zakupljeni pri webx.si so deljeni. To pomeni, da si isti strežnik deli določeno število spletnih strani, kar omogoča cenovno ugodno gostovanje in lažje vzdrževanje strežnika.

Na deljenem gostovanje je elektronska pošta, katero uporabljate preko svoje domene (nekaj@vašaspletnastran.si) s programi kakršni so Outlook, Mozilla Thunderbird in Gmail namenjena osnovni komunikaciji z naročniki.

V nobenem primeru elektronska pošta ni namenjena masovnem pošiljanju sporočil.

Zakaj?

  • Strežniki imajo omejeno količino resursov. Pošiljanje masovne pošte pomeni ogromen pretok izmenjave podatkov preko odhodnega in dohodnega strežnika. To lahko pomeni ogromno obremenitev strežnika in začasno počasno delovanje vseh spletnih strani, ki gostujejo na istem strežniku. V skrajnem primeru to pomeni, da spletne strani za čas pošiljanja emailov sploh ne bojo dosegljive, kar pa ni v interesu nikogar.
  • Email platforme, kakršne so Gmail.com, Mail.com in ostale se konstantno borijo proti neželjeni pošti. Ob pošiljanju masovnih e-mailov lahko te platforme zelo hitro pošto označijo kot neželeno. Kar je pa v tem primeru najslabše, pa je to, da lahko domena pride na črno listo in vsa nadaljna elektronska sporočila avtomatsko romajo v spam mapo. Večina ljudi redko odpira mapo z neželjeno pošto, zato bodo vaši emaili naleteli na gluha ušesa. Kar je pa pri tem najslabše, pa je to, da lahko email platforme celoten strežnik vržejo na črno listo. Vse spletne strani na istem strežniku si namreč delijo isti IP naslov. To pomeni, da lahko z nekontroliranim pošiljanjem masovne pošte povzročite škodo vsem spletnim stranem, ki gostujejo na istemu strežniku.

Po vrhu vsega pa obstajajo določena pravila komu je pošiljanje elektronske pošte dovoljeno in komu ne. To pri nas urejajo trije zakoni.

  • Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1)
  • Zakon o elektronskem poslovanju na trgu (ZEPT)
  • Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1)

Verjetno najpomembnejši izsek iz teh treh zakonov:

Za pošiljanje komercialnih sporočil v nasprotju z zgoraj navedenimi določbami ZEPT je zagrožena globa v razponu od 10.000 do 50.000 evrov za gospodarsko družbo oziroma od 2.000 do 20.000 evrov za samostojnega podjetnika. Odgovorno osebo v podjetju pa se kaznuje z globo od 1.000 do 4.000 evrov.

Kako pošiljati masovna elektronska sporočila?

Za pošiljanje masovnih email sporočil so primerna temu namenjena orodja, ki so žal ponavadi plačljiva.

Ta orodja so med drugim:

  • Aweber
  • Mailchimp

V nobenem primeru pa se tega ne počne direktno preko webx.si strežnika in za vsako pošiljanje pošte veljajo pravila iz Zakona o elektronskih komunikacijah, Zakona o elektronskem poslovanju na trgu in Zakona o varstvu osebnih podatkov. Če vseeno pride do masovnega pošiljanja elektronskih sporočil preko našega strežnika, bomo primorani pošiljanje emailov onemogočiti.